Peugeot Rifter 1.5 BlueHDI GT line - výrazná proměna

Testy
27.12.2018

F T G

Peugeot Rifter 1.5 BlueHDI GT line - výrazná proměna

Nástupce modelu Peugeot Partner Tepee dostal název Rifter a předvádí razantní evoluci osobního vozu s užitkovou koncepcí. S tím souvisí nejen změna názvu, ale také implementace nejnovější technologie včetně systému i-Cockpit. Testovali jsme nejvyšší výbavu GT line s povedeným vznětovým čtyřválcem 1.5 BlueHDI pod kapotou.

Peugeot se právem snaží oddělit užitkovou verzi oblíbeného Peugeotu Partner od té osobní. S tím souvisí nejen změna názvu, ale také významně přepracovaný interiér. Nový Rifter totiž je v současnosti daleko více velkoprostorovým autem, než osobní verzí užitkového vozu. Vždyť s modelem Partner má společnou snad jen hranatou karosérii.

Praktičnost na prvním místě

Charakteristickým prvkem testovaného vozu je krátká vysoká kapota a přední světlomety s LED denním svícením. Ty jsou dobře zakomponovány do vertikální masky. Zvýšená světlá výška ladí s šedými plastovými lištami pod předním a zadním nárazníkem. Karoserii dolaďují střešní nosiče, černé boční ochranné lišty nebo široké boční posuvné dveře na pravé i levé straně s elektricky ovládanými tmavými okny. Vzadu opět najdeme trojrozměrná zadní světla s typickou kresbou tří drápů.

Výbava GT line navíc přidává kryty vnějších zpětných zrcátek a mřížku sání v lesklé černé barvě. Té navíc nechybí ani monogram GT line. Atraktivně působí také sedmnáctipalcová litá kola s šedým výbrusem. Uvnitř potěší třeba atraktivní tmavé čalounění Sqared nebo vnitřní zpětné zrcátko s automatickou clonou.   

Auto se nabízí ve dvou délkách karoserie a v konfiguraci pro 5 až 7 míst. Základní karosérie Peugeotu Rifter měří 4403 mm, delší (Long) pak 4753 mm. My jsme testovali kratší provedení s pětimístným uspořádáním a rozvorem 2785 mm. Synonymem pro Rifter má být praktičnost, což model dokazuje například nízkou nákladovou hranou a v neposlední řadě také rovnou podlahou.

Zavazadelník nabízí solidní objem 597 l a především velmi dobrou využitelnost. Jeho pravidelné tvary tak usnadňují uložení rozměrného nákladu. Velmi praktické je i otevíratelné okno zadních výklopných dveří, které zajistí přístup do zavazadlového prostoru i ve stísněných podmínkách.

Vpředu posádka ocení pohodlná sedadla a dostatečný prostor prakticky ve všech směrech. Na samostatná tři zadní sedadla je velmi dobrý přístup díky posuvným bočním dveřím. Škoda, že nemají elektrické ovládání alespoň na seznamu výbavy na přání.

Přístrojová deska je vyrobena z tvrdých plastů, slícování je však na vysoké úrovni. Hlavní dominantou je systém i-Cockpit, který Peugeot již několik let montuje do svých modelů. Nyní ho tedy dostal i Rifter a musíme říct, že se jedná o zásadní rozdíl oproti konvenční přístrojové desce. Systém i-Cockpit charakterizuje nezvykle malý zploštěný volant. Přístrojová deska byla vyvýšena a na přístroje se díváte nikoli skrz volant, ale přes něj. Toto řešení je ale někdy kritizováno.

Při určitém nastavení volantu a sedadla totiž dochází k částečnému zakrytí přístrojů. Občas je tedy nutné přizpůsobit nastavení volantu nejen vlastnímu posedu, ale také výhledu na přístroje, což jde trochu proti logice správného nastavení. Jinak se nám však tento moderní prvek líbí pro svoji originalitu a musíme uznat, že posunuje celkový dojem z interiéru o kus dopředu.

Na středovém panelu námi testovaného vozu se nachází osmipalcový dotykový displej s rychlou odezvou. Samozřejmostí jsou funkce MirrorLink, Apple CarPlay nebo Android Auto. K akustické pohodě pak přispívá šestice reproduktorů. O bezpečnost se stará adaptivní tempomat, systém rozpoznávající dopravní značky, zásah při neúmyslném opuštění jízdního pruhu, sledování mrtvého úhlu nebo třeba Active Safety Brake. Pochvalu si také zaslouží sofistikovaný systém parkovacích kamer Visiopark 1.

Motor a jízdní vlastnosti

Pod kapotou testovaného vozu se nacházel přeplňovaný vznětový čtyřválec o zdvihovém objemu 1499 cm3 s nejvyšším výkonem 96 kW při 3750 ot/min. Největší točivý moment 300 N.m pak vrcholí při 1750 ot/min. Jedná se o silnější variantu naftového motoru 1.5 BlueHDI. V nabídce se ještě nachází dvě slabší výkonové varianty tohoto motoru s parametry 56 kW a 75 kW.

Motor je perfektně odhlučnění a neruší posádku ani při rychlé dálniční jízdě. Plynule zatahuje zhruba od 1500 ot/min a ztrácí výkon až po překročení hranice 4000 ot/min. Díky slušnému zátahu v nízkých otáčkách nemusíte motor příliš vytáčet. Pochvalu také zaslouží pouze malá prodleva turbodmychadla po sešlápnutí plynového pedálu. Kvůli přísným emisním normám se motor neobejde bez vstřikování AdBlue a pochopitelně také filtru pevných částic.

Přestože se testovaným motor jako jediný nabízí také v kombinaci s osmistupňovou automatickou převodovkou EAT8, my jsme zvolili model s šestistupňovou manuální převodovkou. Ta se chlubí optimálním odstupňováním a k charakteru vozu se hodí. Řazení je lehké a přesné a díky relativně dlouhé šestce zajišťuje relativně úspornou jízdu po dálnici.

Právě spotřeba pohonných hmot potěší majitele tohoto praktického modelu. V kombinovaném režimu jsme jezdili kolem 5,7 l/100 kilometrů. Ve městě a na dálnici pak počítejte se spotřebou kolem 6,5 l na 100 km. U dieselové varianty zamrzí snad jen nižší objem palivové nádrže 50 litrů.

Podvozek Peugeotu Rifter je naladěn spíše na komfortní notu. Přestože lze při průjezdu zatáčkou zaznamenat určité náklony karosérie, auto se skvěle drží zvolené stopy a působí neutrálním dojmem. Nedotáčivost tak pocítíte opravdu až v extrémní situaci. Standardně se Peugeot Rifter prodává s pohonem přední nápravy. K dispozici bude v rámci výbavy na přání i pohon všech kol, který řeší externí dodavatel tohoto systému pro Peugeot – společnost Dangel. Věříme, že příplatek za 4x4 bude příznivější, než tomu je u modelu Traveller.

Posilovač řízení je naladěn spíše na komfortní notu. Řízení je však přesné a dobře koresponduje s charakterem vozu. Ocenili bychom snad jen o něco strmější převod. Brzdy jsou účinné a nevadnou ani při opakovaném brzdění. Navíc se velmi dobře dávkují.

Resumé

Peugeot Rifter 1.5 BlueHDI je opět komfortnějším vozem, než tomu bylo v případě jeho předchůdce - osobní verze Partnera Tepee. Přestože jeho základ vychází z užitkového vozu, směle můžeme prohlásit, že se jedná o plnohodnotné MPV za příznivou cenu. Moderní technologie a povedený vznětový motor 1.5 BlueHDI totiž skvěle poslouží až sedmičlenné posádce (v případě varianty Long) a jejich zavazadla. Za akční cenu kolem půl milionu korun neseženete příliš alternativ takto praktického vozu.

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Peugeot
Model:Rifter
Karosérie:MPV
Motor:1.5 BlueHDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2018
Technické parametry
Typ motoru:Přeplňovaný vznětový čtyřválec
Válce:4
Nejvyšší výkon:96/3750 [kW, ot/min]
Největší toč. Moment:300/1750 [Nm, ot/min]
Maximální rychlost:186 km/h
Zrychlení 0 - 100 km/h:10,4 s
Spotřeba – město / mimo město / kombinace:4,8/4,0/4,3 l, kWh
Velikost zav. prostoru:594 l
Objem nádrže (l) / Akumulátor (kWh):50
Pohotovostní hmotnost:1604 Kg
Nosnost:676 Kg
Základní cena:385 000 Kč
Základní cena s testovaným motorem a převodovkou:450 000 Kč

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -